Vakar, 30.jūlijā piedalījāmies ‘’Brāļu tirgū’’, pie tirdzniecības centra ‘’Minsk’’ (Nīcgales iela 2), kur katru ceturtdienu sabrauc mājražotāji ar lauku labumiem,
kur piedāvā arī sēnes, medu un dārzeņus, kā arī nepārtikas preces. Lai gan šīs vasaras karstākās dienas, iespējams, jau ir aiz muguras, tomēr par saules trūkumu sūdzēties nevaram. Kurš gan cits, ja ne mēs, zinām labāk, ka laika apstākļi, kādus varam baudīt šobrīd, ir izcils laiks sēņu augšanai. Turklāt vēl varam paspēt grozus piepildīt ne vien ar sēnēm, bet arī veselībai tik noderīgajām ārstniecības augu drogām. Pat ja nevēlies to visu meklēt pats, tad daudzus produktus atradīsi “Brāļu tirgū”. Mēs sapratām, ka rīdziniekiem šobrīd aktuāli ir sagatavoties ziemai, uz ko norāda lielā interese par mājsaimniecības padomu grāmatām, tāpēc šeit būs nedaudz padomi sātīgo gaileņu sagatavošanā un drogu vākšanā.
Būs gardi! Izcili vienkāršas receptes sēņu marinēšanai
Līdzīgi kā sēņu sugu mežā, tā arī recepšu grāmatu un padomu, kā labāk marinēt sēnes droši vien netrūkst. Tomēr būs ērtāk, ja tās visas atradīsi vienā vietā. “Konservēšana. Rokasgrāmata čaklai saimniecei” būs izcils palīgs, kurā apkopotas ne vien vērtīgākās sēņu marinēšanas receptes, bet arī virtuves plauktā neaizņems daudz vietas. Turklāt nebēdā, ja nezini visas sēnes, jo grāmatā atradīsi padomus, kā gardi pagatavot tik zināmās gailenes, rudmieses un citas sēnes. Ja vēl šaubies, tad apskati divas receptes, kas iekļautas šajā grāmatā.
Marinētu gaileņu pagatavošanai nepieciešams:
• 2 kg gaileņu
• 1l etiķa
• ēdamkarotes cukura
• divas tējkarotes sāls
• pipari
Pagatavošanas gaita:
Gailenes notīri no smilšu daļām, vairākos ūdeņos nomazgā, noplaucē, ar aukstu ūdeni noskalo, notecina, kārto burkā. Etiķi ar cukuru, sāli un pipariem uzvāra, izkāš, karstu pārlej sēnēm. Pēc 4 dienām pirmo etiķa novārījumu nolej. Sagatavo marinādi un tajā sēnes uzvāra. Sakārto burkā un uzglabā sausā vēsā vietā. Lieto pie gaļas ēdieniem kā salātus.
Ne mazāk gardas uz kārā zoba būs arī marinētas rudmieses, kuru pagatavošanai nepieciešams:
• 1 kg rudmiešu
• 150 g ūdens
• 100 g etiķa
• tējkarote sāls
• ēdamkarote cukura
• 8 piparu graudiņi
• krustnagliņas, kanēlis, lauru lapa
Pagatavošanas gaita:
Nomazgātām rudmiesēm uzlej verdošu sālītu ūdeni un atstāj uz 2-3 minūtēm cieši noslēgtā traukā. Pēc tam sēnes sietiņā notecina. Atdzisušas liek katlā un vāra marinādē 20-25 minūtes. Kad uzlējums mazliet atdzisis pielej pusglāzi 9% etiķa.
“Ārstniecības augi veselībai” jeb svarīgākais, kas jāzina par drogu žāvēšanu un uzglabāšanu
Paralēli sēņu lasīšanai neaizmirsti arī par veselībai vērtīgajiem augiem. Pirms ievāc pumpurus, ziedus, augļus, sēklas, lapas un lakstus jeb “Ārstniecības augus veselībai”, atceries, ka tos vēlākais jāžāvē 10 stundas pēc ievākšanas. Tos izklāj plānā kārtā uz papīra vai cita paklāja, vislabāk uz sietiem, ko novieto statņos, ko saliek kastēs vai citur. Katrā ziņā pielūko, lai drogām no visām pusēm pieplūst gaiss.
PADOMI, kas jāievēro drogu žāvēšanā:
• “Ārstniecības” augus veselībai var žāvēt kā dabiskā (saules), tā mākslīgā siltumā
• drogas nedrīkst apspīdēt saules gaisma, tās jānovieto ēnā
• žāvēšanas laikā drogas vismaz vienreiz dienā jāapgroza
• telpai, kur drogas žāvē, jābūt tīrai un labi vēdināmai
TRĪS SVARĪGAS LIETAS, KAS JĀZINA PAR UZGLABĀŠANU:
• kā atgādināts grāmatā “Ārstniecības augi veselībai”, praktiski par izžuvušiem uzskata ziedus un lapas, ja tie, saspiesti saujā, nesalīp, bet paberžot viegli sabirst pulverī
• izžāvētas drogas uzglabā iesaiņotas tīrā tarā
• parasti ziedu un lakstu drogas var uzglabāt 1-2 gadus, saknes 3-5 gadus
TIEKAMIES JAU RĪT, 1.AUGUSTĀ, VENTSPILS PILSĒTAS SVĒTKOS, RĀTSLAUKUMA GRĀMATU TIRDZIŅĀ!